Nieuws

Spaans verpleegkundige ‘Raquel’ aan de slag bij Actief Zorg

Personeel werven in het buitenland. Het is even wennen. Tegelijkertijd is het een noodzaak. Niet alleen bij ons, maar door het hele land is er een groeiend tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen.

Daar komt nog eens bij dat ‘ouderenzorg’ het minst populair is in deze branche. En laat dat nu nét de zorg zijn die wij groots aanbieden. Een fors tekort aan gekwalificeerd personeel in de ouderenzorg ligt nu in het verschiet. Vandaar dat we ons personeel nu ook in het buitenland zoeken. Verpleegkundige Raquel (26) uit Spanje is de eerste vrucht van dit initiatief en ze heeft er zin in! 

15.000 verpleegkundigen zonder werk

In Nederland is er een tekort aan verpleegkundig personeel. Hoe anders is dat in Spanje. Daar zijn op dit moment zo’n 15.000 hbo-verpleegkundigen (18-30 jaar) op zoek naar een vaste baan. Raquel is één van deze jonge verpleegkundigen die dolgraag als professional aan de slag wil. Al is dat in het buitenland. Zodoende landde Raquel, samen met vijf andere verpleegkundigen (ook uit Spanje), onlangs op Eindhoven Airport. Het is de eerste stap van een gemeenschappelijk project van Actief Zorg, Het Laar, Het Hoge Veer en Raffy Zorg. De vier zorginstellingen zagen zich genoodzaakt hun personeel over de grens te werven. Bedoeling is dat de zes Spaanse verpleegkundigen per oktober daadwerkelijk aan de slag gaan bij één van de zorginstellingen. Van de zes mensen gaat Raquel dus aan de slag bij Actief Zorg. 

Intensief traject

Uiteraard wordt Raquel niet zomaar voor de leeuwen geworpen. Gedurende de eerste drie maanden (september t/m november) volgt Raquel een inburgeringstraject met de benodigde opleidingen, waaronder een zeer intensieve opleiding ‘Nederlands voor Anderstaligen’ en een integratiecursus ‘Nederland’. Bedoeling is dat Raquel vanaf oktober twee dagen in de week gaat meelopen op de werkvloer. Vanaf november wordt dat opgeschroefd naar drie dagen in de week werken. Raquel gaat aan de slag bij één van de zorgteams in Tilburg. Het is de bedoeling dat ze daar uiteindelijk ook haar vaste werkadressen krijgt. 

Buddy en mentor

Raquel krijgt tijdens haar inburgeringsperiode gezelschap van een ‘buddy’ en een ‘mentor’. Die staan in feite elk moment van de dag voor haar klaar, mocht ze ergens tegenaan lopen. Heeft ze vragen over dagelijkse zaken, zoals boodschappen doen of het openbaar vervoer, kan Raquel terecht bij haar buddy, Daphne Smit (thuishulp en begeleider). Werkgerelateerde vragen kan Raquel stellen aan haar mentor, Birgit de Bijl (regiomanager). Raquel heeft de afgelopen tijd vooral veel contact gehad met haar buddy Daphne, tevens haar eerste aanspreekpunt bij Actief Zorg. Het contact gaat voornamelijk nog over de WhatsApp, meestal één keer in de week. Dat er nog weinig telefonisch contact is, komt omdat Raquels Engels slechts minimaal is. Ze heeft dus even de tijd nodig om haar zinnen zorgvuldig te formuleren. 

Gedrevenheid

Volgens Daphne is Raquel enorm zelfstandig en leergierig. De meeste problemen lost ze gewoon zelf op. Raquel geeft zelfs al aan dat ze het tempo op school eigenlijk te langzaam vindt. Ze appt ook steeds vaker korte Nederlandse zinnetjes naar Daphne, zoals “Goed! En met jou?”. Op die manier probeert Raquel heel gedreven het inburgeringsproces voor haarzelf te versnellen. Wel moest Raquel erg wennen aan de zwermen fietsers in de stad. In Spanje (Gran Canaria) reizen de meeste mensen namelijk met het openbaar vervoer. Raquel liet zich er niet door afschrikken en heeft inmiddels een eigen fiets. Dus ook op straat is ze prima bezig met inburgeren. 

Samenwonen in Het Laar

Raquel woont samen met haar partner in Het Laar in Tilburg. Het Laar is één van de andere deelnemende organisaties en heeft drie kamers ter beschikking gesteld aan dit project, waarvan onze Raquel er één huurt. Raquels partner komt ook uit Spanje en is met haar mee naar Nederland gereisd. Hij is kok en heeft inmiddels ook al een baan gevonden in Tilburg. Raquels partner was al een begenadigd fietser in zijn thuisland. Zodoende heeft hij Raquel met alle plezier leren wielrijden in fietsstad Tilburg. Samen zijn ze nu op de fiets de stad aan het verkennen.

Raquel heeft een contract voor één jaar bij Actief Zorg. Indien het uiteindelijk van beide kanten goed bevalt, wordt het tijdelijke contract eventueel omgezet in een vast contract. Als de tekorten aan verpleegkundigen in Nederland blijven groeien, is Actief Zorg zeker bereid meerdere verpleegkundigen zoals Raquel in dienst te nemen. 

nieuws Spaans verpleegkundige aan de slag bij Actief Zorg 2018-09-06_14-45-43_684.jpg