Psychisch functioneren

Kun jij hulp gebruiken om gevoelens van bijvoorbeeld angst, somberheid of verwardheid onder controle te krijgen? Individuele begeleiding van Actief Zorg helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Leven met psychische problemen

“Mijn verleden had invloed op het hele gezin”

“Ik kamp al jaren met perioden van depressie. Werken lukt dan niet en ook het huishouden schiet er vaak bij in. Dit had een enorme invloed op ons gezin. Mijn vriend snapte mijn psychische klachten niet. Ons zoontje kreeg niet de aandacht die hij verdient en het was een rommel in huis.

Sophie, mijn begeleider van Actief Zorg, heeft ons eerst heel praktisch geholpen met opruimen; het huis weer leefbaar maken. Letterlijk de troep uit het verleden opruimen. Dat ruimt ook op in het hoofd. De gesprekken tijdens het opruimen hebben enorm geholpen. Al pratende werd duidelijk dat ik gebeurtenissen uit mijn verleden niet goed verwerkt heb. Daar hebben we samen professionele hulp bij gezocht.

Mijn vriend wordt hier ook actief bij betrokken. Hij heeft nu begrip voor mijn situatie en hij helpt mee wanneer het even minder met mij gaat. Onze relatie is verbeterd, ons zoontje zit lekker in zijn vel en er is zelfs een tweede op komst. Er wordt weer gelachen in ons gezin.”

Elsa – 29 jaar

Ziek zijn met kinderen

‘Ik voelde me geen volwaardig mens meer.’

“Op mijn 45ste kreeg ik te maken met een bedrijfsongeval. Dit zette mijn leven op zijn kop. Ik kon er fysiek niet zijn voor mijn gezin en raakte mijn baan kwijt. Dat had een weerslag op onze financiële situatie, mijn gemoedstoestand, op mijn vrouw en op mijn kinderen. 

Vanuit het sociaal wijkteam kreeg ik hulp bij mijn financiële administratie. Maar er was meer nodig. De balans was zoek. Er zijn voor de kinderen, omgaan met stress en sombere gevoelens, meehelpen in het huishouden. Kortom: ik moest leren omgaan met ziek zijn en toch als vader mijn plek innemen in het gezin.

Ik kreeg hulp van Rik, mijn vaste begeleider van Actief Zorg en samen gingen we al deze uitdagingen aan. Heel praktisch, bijvoorbeeld door het maken van een weekplanning. Daarnaast praat ik nu eens per week met een psycholoog. Door te focussen op de dingen die nog wel kunnen heb ik mijn ziek zijn een plek kunnen geven. Ik kan nu weer de vader zijn die mijn kinderen een hele tijd moesten missen.”

Maarten - 47 jaar

Leven in een onveilige omgeving

“Ik zag geen uitweg meer”

“Mijn ex-man is verslaafd en hierdoor zijn financiële problemen ontstaan. Ook mijn woonsituatie was verre van ideaal. Er was weinig rust, veel overlast van buren en mijn ex bleef me lastigvallen. Mijn dochtertje en ik voelden ons niet veilig. Ik piekerde hier enorm over en bracht vele uren depressief door in mijn bed. We waren echt wanhopig. 

Carla, mijn begeleider van Actief Zorg, wilde me twee keer per week helpen, maar ik zag daar tegenop en zei vaak af. We zijn toen begonnen met enkele korte bezoeken waarin we bijvoorbeeld de kerstboom hebben opgezet en enkele rekeningen hebben betaald. Vanuit deze korte ontmoetingen ontstond meer vertrouwen en zijn we grotere problemen aan gaan pakken.

Samen hebben we gesprekken gevoerd met de woningbouw, gemeente en de GGZ-behandelaar. Ik kwam in aanmerking voor een nieuwe woning en er werd zelfs een verhuisvergoeding geregeld. Nu we verhuisd zijn is er rust in ons leven en ik slaap weer door ‘s nachts. Voor mijn gevoel kan ik nu echt gaan werken aan mijn herstel.”

Lauren – 38 jaar

Hulp bij aanvragen van begeleiding

Herken jij je in bovenstaande verhalen? Of loop je tegen andere problemen aan die jou belemmeren in je dagelijkse leven? Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

Actief Zorg kan helpen om de eerste stap te zetten. We staan je telefonisch te woord of komen gratis bij je thuis en bespreken samen wat de mogelijkheden van individuele begeleiding zijn.

Vul het formulier in of bel met 088 750 8200 en vraag naar een medewerker van begeleiding.

Kom in contact met de klantondersteuner