Sociaal functioneren

Wil je contacten met familie, vrienden of instanties verbeteren en/of behouden? Individuele begeleiding van Actief Zorg helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Leven met overgewicht

"Opeens had ik er gewoon genoeg van"

"Ik woog 155 kilo, gamede 8 tot 10 uur per dag en had totaal geen ritme. Omdat ik ook autisme heb en slecht tegen veranderingen kan, durfde het ziekenhuis een maagverkleining niet aan. Daar adviseerden ze me om eerst met een begeleider te gaan praten.

Mijn begeleider Eva en ik hebben samen de redenen achter mijn leefpatronen in kaart gebracht. Waarom at ik zo veel? En werd ik nou echt gelukkig van al dat gamen? Al pratende bleek ik een maatje te missen. Ik was onbewust op zoek naar iemand om het leven mee te delen. Maar voor ik ging daten, wilde ik eerst aan de gang met mijn gezondheid. En dus gingen we voortaan tweemaal in de week gezonde boodschappen doen.

De gesprekken samen met mijn gezondere leefstijl gaf me uiteindelijk de benodigde motivatie om de maagoperatie te ondergaan. Inmiddels ben ik 50 kilo lichter en de spelcomputer staat nog maar zelden aan. Ik zit letterlijk én figuurlijk veel beter in mijn vel."

Vincent - 26 jaar

Ziek zijn met kinderen

‘Ik voelde me geen volwaardig mens meer.’

“Op mijn 45ste kreeg ik te maken met een bedrijfsongeval. Dit zette mijn leven op zijn kop. Ik kon er fysiek niet zijn voor mijn gezin en raakte mijn baan kwijt. Dat had een weerslag op onze financiële situatie, mijn gemoedstoestand, op mijn vrouw en op mijn kinderen. 

Vanuit het sociaal wijkteam kreeg ik hulp bij mijn financiële administratie. Maar er was meer nodig. De balans was zoek. Er zijn voor de kinderen, omgaan met stress en sombere gevoelens, meehelpen in het huishouden. Kortom: ik moest leren omgaan met ziek zijn en toch als vader mijn plek innemen in het gezin.

Ik kreeg hulp van Rik, mijn vaste begeleider van Actief Zorg en samen gingen we al deze uitdagingen aan. Heel praktisch, bijvoorbeeld door het maken van een weekplanning. Daarnaast praat ik nu eens per week met een psycholoog. Door te focussen op de dingen die nog wel kunnen heb ik mijn ziek zijn een plek kunnen geven. Ik kan nu weer de vader zijn die mijn kinderen een hele tijd moesten missen.”

Maarten - 47 jaar

Een partner met dementie

“Mijn ziekte is zwaarder voor mijn man”

“50 jaar gelukkig getrouwd. Dan zorg je met liefde voor elkaar. Mijn vrouw is dementerend en zo werd ik in één klap mantelzorger. Ik durfde haar niet goed alleen te laten en ging enkel van huis voor een boodschapje. We hebben geen kinderen en ik wilde verder niemand lastig vallen met mijn problemen. Maar alleen ging ook niet meer. De post lag ongeopend op een stapel in de gang. Tijd om mijn mailtjes te bekijken en bankzaken of administratie te doen was er al helemaal niet meer bij.

Via de huisarts nam ik contact op met Actief Zorg. We krijgen nu wekelijks bezoek van Susanne die samen met mij de administratie doet. Maar ze is ook echt een luisterend oor. Ik deel mijn zorgen en waar nodig ondernemen we actie. Zo is er onlangs ook een huishoudelijke hulp gestart om me te ontlasten. Als de hulp er is, maak ik een wandeling. En ik heb weer eens tijd om een kaartje te leggen in het wijkcentrum. Dat heb ik toch behoorlijk gemist.”

Meneer van Elshout – 74 jaar

Hulp bij aanvragen van begeleiding

Herken jij je in bovenstaande verhalen? Of loop je tegen andere problemen aan die jou belemmeren in je dagelijkse leven? Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

Actief Zorg kan helpen om de eerste stap te zetten. We staan je telefonisch te woord of komen gratis bij je thuis en bespreken samen wat de mogelijkheden van individuele begeleiding zijn.

Vul het formulier in of bel met 088 750 8200 en vraag naar een medewerker van begeleiding.

Hulp bij begeleiding aanvragen