

Boeijend Erf: Gelukkig wonen op het platteland
31 jaar geleden leerden Patrick en Wendelien van Boeijen elkaar kennen in de zorg. In augustus vorig jaar, middenin de coronapandemie openden ze met hulp van Actief Zorg op drie hectare grond woonzorgboerderij Boeijend Erf in Elsendorp, gemeente Gemert-Bakel. Hier wordt 24 uur per dag zorg verleend aan ouderen met een zorgvraag zoals dementie.
Patrick: “Ik heb jarenlang in een verpleeghuis gewerkt en Wendelien in het ziekenhuis en de ouderenzorg. We zeiden altijd tegen elkaar: ‘Onze ouders gaan hier nooit wonen. Dit moet anders kunnen’.” Na een aantal reorganisaties die ze in de zorg meemaakten werden de gedachten om ouderenzorg op een andere manier te gaan vormgeven steeds concreter.
Eigen ritme
“We wilden een plek die zou voelen als thuis en waar mensen hun eigen ritme kunnen indelen”, vertelt Patrick. Het moest een plek zijn waar zowel medewerkers als bewoners zichzelf konden zijn. Bereikbaar en toegankelijk voor iedereen, ongeacht inkomen.” Wendelien vult aan: “Ieder mens heeft recht op goede zorg en op een plek waar ze zich veilig, gelukkig en thuis voelen.”
Kijken naar wat iemand wél kan
In 2013 startte het stel met twee huizen in regio Tilburg, daarna volgde een huis in Oosterhout. In 2020 werden de huizen overgenomen door Actief Zorg. Patrick: “Samen raakten we in gesprek over het opzetten van een nieuw concept om ouderen met dementie goede zorg te bieden. De visie van Actief Zorg sprak ons erg aan”, vertelt Patrick. “Actief Zorg wil de zorg vooral niet te ingewikkeld maken. Het gaat om kijken naar wat mensen wél kunnen. Dat geldt voor zowel medewerkers als klanten. Die kijk op zorg en uitgaan van geluksmomenten boden vertrouwen om samen met Actief Zorg Boeijend Erf op te richten.”
Betrokkenheid
De rol van familie is belangrijk bij Boeijend Erf. “Zij zijn onderdeel van ons team”, aldus Wendelien. “Wij verwachten betrokkenheid, geen vrijwilligerswerk. Familieleden zijn vaak al overbelast. Zodra hun geliefde bij ons komt wonen ontzorgen wij hen en houden tegelijkertijd goed contact.”
Vrijheid
Er is geen specifiek aanbod bij Boeijend Erf. Patrick: “Wij werken andersom. Wij vragen: wat heeft u nu nodig? Elke bewoner kan zich vrij bewegen op het erf. Alleen het hek naar de straat is dicht, omdat de drukke straat te gevaarlijk is. Maar als ze een stukje willen lopen, dan lopen we gewoon mee. Op het erf kunnen ze gaan en staan waar ze willen. Mocht het regenen als iemand naar buiten wil, dan bieden we een jas of paraplu aan. Een mevrouw gaat ‘s morgens als ze uit bed stapt eerst in haar badjas buiten op een bankje een kopje koffie drinken.”
Toekomst
Op het terrein staan paarden en lopen honden en poezen rond. In de toekomst komen er nog geiten, kippen en konijnen. “De komende jaren wordt de tuin aangelegd met terrassen, een moestuin en verschillende beplanting,” vertelt Wendelien. Zelf woont het echtpaar ook op de boerderij. “We voelen ons hier echt vrij, ook al werken we bijna dagelijks en zijn we altijd bij de mensen. We vormen een tweede familie met de bewoners samen.
Balans
Natuurlijk is het ook belangrijk om als echtpaar en familie samen te zijn. Onze drie volwassen kinderen komen regelmatig op bezoek en ook wij ploffen ’s avonds gewoon op de bank in ons eigen huis. De boerderij stamt uit 1933 dus we horen wel veel van wat er gebeurt in het huis. Als je geen hart voor de zaak hebt kun je dit niet doen. Omdat we een heel goed team hebben konden we laatst samen op vakantie naar Spanje. Dan houden we wel contact, maar op een ontspannen manier. De mensen die hier wonen zien ons als onderdeel van de familie. Laatst vroeg een bewoner: ‘Wat doe jij eigenlijk voor werk?’ Dat geeft mij een gelukkig gevoel. Dan weet ik dat mensen zich hier fijn en echt thuis voelen.”



