Nieuws

Feestelijke opening Dagbesteding Goede Morgen was een daverend succes

Dit jaar openden we met trots onze eerste dagbesteding in Tilburg genaamd Goede Morgen. Afgelopen zaterdag was het tijd voor een feestelijke opening. We heetten (potentiële) deelnemers, collega’s en andere geïnteresseerden welkom. Op deze drukbezochte dag vertelden de vaste begeleiders van Goede Morgen alles over de dagbesteding. Ook het winkeltje dat door de deelnemers en begeleiders samen gerund wordt was open. Daar worden door de deelnemers zelfgemaakte producten verkocht.

Samen de dag beleven

In die gedachten is gewerkt aan het openen van een dagbesteding van Actief Zorg, Goede Morgen genaamd. Een sfeervolle en vertrouwde plek waar ouderen met geheugenproblematiek elkaar kunnen ontmoeten. Mensen met dementie kunnen zich vaak geïsoleerd voelen en moeite hebben met het onderhouden van sociale contacten. Door deelnemers persoonlijk te benaderen en structuur te bieden, worden zij geactiveerd en gestimuleerd om hun dag op een fijne en zinvolle manier door te brengen, samen met andere mensen met geheugenproblematiek.

Locatie Tilburg

Marion Broosus, één van de drie vaste begeleiders, vertelt wat Goede Morgen in haar ogen bijzonder maakt: “Hier midden in het centrum aan het Piusplein maken we samen onderdeel uit van het Tilburgse leven. We maken stadswandelingen, doen samen boodschappen voor de lunch en in de zomer zitten we lekker op het terras. We spelen vooral in op iemands interesse en wat iemand nog kan en wil. Voor alles geldt: er kan heel veel en er moet helemaal niets. Ieder mens mag hier zelf beslissen.”

Ons winkeltje

Goede Morgen heeft een beperkt geopend winkeltje dat door de deelnemers en vaste begeleiders gerund wordt. Marion: “We zijn vaak creatief bezig. Schilderen, borduren, bloemschikken, noem maar op. In ons winkeltje worden door de deelnemers zelfgemaakte producten verkocht. Daarnaast gaan we geregeld samen naar de kringloop om spulletjes te kopen. Die knappen we op en geven we een tweede leven door ze in ons winkeltje aan te bieden. Heel duurzaam.”

Persoonlijke band

Door alles wat de deelnemers en begeleiders samen meemaken, ontstaat er een hechte band. Marion legt uit: “Laatst zat ik na een wandeling met twee deelnemers op een bankje. De dames vroegen mij in vertrouwen: “We merken dat we steeds lastiger uit onze woorden komen. Is dat normaal bij dementie?”
Ik vond dat zo bijzonder. Dat het gevoel van wederzijds vertrouwen en respect ervoor zorgt dat zij die kwetsbare vraag aan mij durven stellen. Dan voel ik ook de ruimte om daar heel eerlijk en open op te antwoorden.”

Op adem komen

Naast de deelnemers ziet Marion ook wat dagbesteding Goede Morgen betekent voor de mantelzorgers, vaak de partners van mensen met dementie. “De zorg voor iemand met dementie kan erg zwaar zijn, zowel fysiek als emotioneel. Mantelzorgers kunnen eindelijk een welverdiende pauze nemen. Het geeft hen echt de mogelijkheid om op adem te komen en nieuwe energie op te doen. Je merkt dat ze daardoor ook veel beter in staat zijn om de zorgrol weer op zich te nemen als hun partner wel thuis is.”

Een geslaagde dag

Marion haalt enorm veel voldoening uit haar werk bij Goede Morgen: “Het gaat niet om wat wij doen. Het gaat om wat iemand voelt. Een gevoel van trots op wat hij of zij heeft bereikt. Een kussen geborduurd. Een schilderij gemaakt. Het gevoel om begrepen en geaccepteerd te worden door de overige deelnemers en begeleiders. Iemand gaat naar huis met het gevoel van eigenwaarde. Dan denk ik: dit was een geslaagde dag.”

Er is nog plek

Er is op dit moment nog ruimte om nieuwe deelnemers te verwelkomen. Bent u benieuwd wat dagbesteding Goede Morgen in Tilburg voor u of één van uw naasten kan betekenen? Neemt u dan contact met ons op. U kunt ons bellen of mailen voor vragen of een afspraak te maken. Wij staan u graag te woord.

T 06 39 11 11 33 | 088 750 8 200
E goedemorgen@actiefzorg.nl
W https://www.actiefzorg.nl/goede-morgen

5.png
2.png
11.png
3.png