Verzorging & verpleging

Geluk is... je roeping vinden

Vandaag ontmoeten we Karin, ze is Verzorgende IG bij Actief Zorg. Het is maandag 17:00 en haar avonddienst begint. We stappen samen in de auto om naar haar eerste klant te gaan in Den Bosch. Ga je mee?

Vanavond bezoekt Karin zo’n 6 adressen. Ze vertelt: ‘De route in de avond is vaak wat laagdrempeliger dan in de ochtend. Nu hoeven de mensen niet gedoucht te worden bijvoorbeeld, want dat is al gebeurd.’ Karin werkt voornamelijk in de avonden en in het weekend. Zo kan ze haar werk goed combineren met haar gezin thuis. Want op de tijden dat zij werkt, is haar man thuis bij de kinderen.  

We komen aan bij het eerste adres. Mevrouw de Wit doet de deur open en laat ons binnen. Bij deze mevrouw moeten de steunkousen aangetrokken worden. Karin maakt een vrolijk praatje en mevrouw vertelt hoe blij ze is met de hulp van Karin. Het valt me op dat mevrouw de Wit ontzettend positief in het leven staat, ook al is ze hulpbehoevend. ‘Ik kan nog veel zelf en de meiden van de thuiszorg helpen mij 2x per dag met dingen die niet meer gaan. Ik vind het altijd gezellig als ze komen, zij vrolijken mij op.’ Het bezoekje duurt ongeveer een kwartier. We vervolgen onze weg naar het tweede adres.  

In de auto vertelt Karin wat zij nou zo leuk vindt aan haar werk: ‘Ik doe dit al 17 jaar en ik ga geen enkele dag met tegenzin mijn zorgroute rijden. Ik zorg graag voor mensen, het voelt als mijn roeping. Ook is het werk gewoon heel divers. De ene keer ben ik bezig met wondzorg bijvoorbeeld. Dan kom ik maar een paar keer bij die klant en zie ik hoe de wond heelt. De andere keer verleen ik terminale zorg. Dat doe je echt samen met je team. Ik vind het heel mooi om iemand te mogen begeleiden naar het einde.’  

Ondertussen zijn we aangekomen bij het tweede adres. Kijk je mee? Het is mevrouw Sanders, ze is afgelopen week gevallen en Karin controleert de wond. Ook helpt ze haar met uitkleden en het aantrekken van de pyjama. Karin controleert de medicatie en geeft mevrouw de pilletjes van die avond. Als Verzorgende IG is ze van alle markten thuis.  

Na nog een viertal adressen zit de dienst er weer op. Het is 22:00 uur. Moe maar voldaan scheiden onze wegen weer. Ik bedank Karin voor haar openheid en enthousiasme. Ze heeft mij een mooi en inspirerend beeld gegeven van haar werk. Hoe heb jij het ervaren? En heb jij na het lezen van dit verhaal het gevoel dat dit ook weleens jouw roeping zou kunnen zijn? Kijk dan op www.werkenbijactiefzorg.nl en wie weet word jij de nieuwe collega van Karin.

1.png