Verhalen

“Ik wilde helpen tijdens de crisis”

Kim Verkuijlen werkt bij Actief Zorg op de afdeling P&O (Personeel & Organisatie). Nu Nederland schreeuwt om zorgmedewerkers, bedacht ze zich geen moment. Vóór haar P&O carrière werkte Kim als Verzorgende IG. Na de volle medewerking van Actief Zorg bood ze haar hulp aan in het Bernhoven ziekenhuis. “Het belang van de patiënten staat voorop”, zei mijn manager. “Ik heb veel flexibiliteit en betrokkenheid ervaren van Actief Zorg, ik ben daar zeer dankbaar voor.”

“Als het niet had gekund of gemogen was er niets veranderd op mijn werk. Nu is er juist heel veel veranderd! Het teamgevoel is nog sterker geworden”

Ook haar collega’s vonden het geweldig dat ze dit ging doen. “Ik vond het spannend om te delen en was positief verrast door de reacties ”, vertelt Kim. “Het betekende namelijk dat ik misschien minder bij P&O kon werken en de werkdruk bij collega’s hoger zou worden.” Actief Zorg steunde haar besluit volledig. ‘We zitten allemaal samen in deze situatie en het is onze taak om mensen te helpen en de zorg in Nederland draaiende te houden of dat nu binnen onze organisatie is of daarbuiten’, vatte de directie het samen. “Die steun vanuit de organisatie, mijn familie en de support van mijn collega’s maakte het makkelijker om mijn verpleegpak weer aan te trekken.”

‘Die steun vanuit de organisatie, mijn familie en de support van mijn collega’s maakte het makkelijker om de switch te maken.’

Aan de slag in Uden op de corona afdeling
Kim ging aan de slag bij UdensDuyn, normaal een zorghotel/revalidatiehotel van organisatie BrabantZorg. Het hotel  staat pal naast ziekenhuis Bernhoven in Uden en werd tijdens de piek van de pandemie ingericht voor patiënten die positief getest waren op corona. Op de afdeling kwamen 76 bedden te staan. De verwachting was dat er veel uitbehandelde patiënten naar UdensDuyn zouden komen. Uiteindelijk kwam het grootste deel van de patiënten naar het hotel om te herstellen.  In het hotel kwamen mensen die bijvoorbeeld  eerder 12 dagen op de IC aan de beademing hadden gelegen herstellen. Deze mensen hadden conditioneel enorm ingeleverd, en konden zich vaak weken van hun leven niet meer herinneren.  Er waren ook mensen die ervoor kozen om niet meer behandeld te worden. Of patiënten die door complicaties uiteindelijk toch nog overleden. Voor deze mensen hebben we geprobeerd om hun laatste dagen zo comfortabel mogelijk te maken.

“De eerste dag vond ik heel spannend. Ik was al drie jaar weg uit de dagelijkse zorg. Ik was wel bevoegd, maar niet meer bekwaam zoals ze dat noemen. Bekwaam betekent dat je de praktijk van zorgtechnische handelingen bijhoudt. Door deze crisis viel de bureaucratie weg en kon ik samen met veel andere oud zorgmedewerkers toch  de nodige zorg bieden.

‘Ik kreeg energie als ik mensen zag opknappen en ze naar huis mochten’

Het aller moeilijkste vond ik dat we familie niet toe konden laten behalve tijdens de laatste levensfase. Zelf waren ik en mijn collega’s helemaal ‘ingepakt’. Het enige dat de patiënt zag was een sticker met mijn naam. Mensen die bijna twee weken in kunstmatige coma waren gehouden en hieruit ontwaken zijn vaak verward en emotioneel. Juist dan is stabiliteit, herkenning en familie zo belangrijk. Dat we dat nu niet konden bieden raakte mij echt. Waar ik veel energie van kreeg was het herstel van mensen. Als ik op vrijdag klaar was met werken  en op maandag zag dat  iemand echt was opgeknapt of zelfs naar huis mocht maakte mijn hart een sprongetje.”

Inmiddels is Kim weer aan de slag als P&O adviseur: “Ik had echt zin om weer naar kantoor te gaan en al mijn collega’s weer te zien! Ik moest het meest wennen aan de hele dag zitten. In de zorg  vond ik het juist fijn om na een dag werken fysiek moe te zijn. Misschien ga ik als dit allemaal achter de rug is, toch weer wat vaker invallen in de zorg. Het is een dankbaar beroep en handjes zijn altijd hard nodig. Ik heb gezien hoe de crisis prioriteiten voor ons als mens en samenleving naar voren brengt. De samenhorigheid vond ik fijn. Ik hoop dat deze blijft. Ook na de crisis.”

Kim Verkuilen

Kim hielp tijdelijk op de corona-afdeling in Bernhoven

kim 2.jpg