Op bezoek bij mevrouw Rijen met Vera Taling

Geluk is...
jezelf kunnen zijn.

Vera, huishoudelijke hulp van Actief Zorg, betekent heel veel voor mevrouw Van Rijen. “Vera is eigen, ze werkt nog net zoals wij vroeger! Ze kent zo’n beetje alle lief en leed, brengt altijd een boodschapje mee als ik iets nodig heb. Je kunt bij haar jezelf zijn, jezelf uiten. Ze is ook belangstellend. Het is ‘schoonmaken plus’. Ze is hier niet alleen om schoon te maken, ons contact is heel waardevol.”

Het geheim van oud worden

Aan haar gezicht is niet te zien dat Mevrouw Van Rijen inmiddels de leeftijd van 90 jaar heeft bereikt. “40 jaar Nivea”, vertelt ze lachend. “En fietsen dat deed ik zo graag, samen met mijn zus en een vriendin.” 5000 kilometer per jaar legden ze wel af naar de Bokkenrijder of de Meerse Dreef. Dat fietsen is de laatste 10 jaar stap voor stap afgenomen. Haar zus overleed 10 jaar geleden, 3 jaar later moest ze afscheid nemen van haar vriendin. Na de heupoperatie een jaar geleden, stapt ze niet meer op de fiets. “Maar dat is geen ramp, ik kan nog altijd wandelen.” Mevrouw is de oudste van vier zussen uit een sterk geslacht. 81, 85, 87 en zij dan 90 jaar. Het is echt waar!

Samen wat werk verzetten

Vera komt elke week bij mevrouw tussen 9:00 en 11:30 uur. Het is trouwens niet zo dat Vera alle werk uit handen neemt. Mevrouw zet zelf koffie en kookt nog voor zichzelf. Stof afnemen en was ophangen vormen geen probleem voor mevrouw. Vera is er puur voor de ondersteuning. Precies wat nodig is. Hun wekelijkse ritueel start met een gesprekje, even informeren naar elkaar en kijken wat nodig is deze week. WC, badkamer, slaapkamer zijn vaste prik. Dan stoffen en stofzuigen door heel de woning. Soms nog een extra klus; het balkon vegen of het koffiezetapparaat schoonmaken. Mevrouw vindt het fijn dat ze op deze manier zelfstandig kan wonen. “Ik hoop dat ik zo nog een tijdje mag blijven wonen. Ik woon in een zorgzame buurt maar ja, vorige week hebben we mijn buurman moeten begraven.”

Vera over haar werk

Sinds 2007 werkt Vera in de thuiszorg. Voor Vera betekent dit werk veel. “Het is fijn iets bij te dragen, te luisteren en een verhaal te vertellen en een vertrouwenspersoon te zijn. Het werk betekent meer dan de meeste mensen denken. Het is veel meer dan poetsen. De klik is wel belangrijk in dit werk. Die is er niet altijd. Zo heb ik weleens woorden gehad over krasjes in de gootsteen. Het vertrouwen was weg en daardoor heb ik afscheid moeten nemen. Ook is het belangrijk dat je je grenzen op tijd aangeeft. Voor mij gaat het te ver om op een hoge ladder de dakgoot leeg te halen. Dat geef ik dan ook gewoon aan. Ik weet dat Actief Zorg achter me staat.”

LIEFDEMOETJEVIEREN-ActiefzorgRijen-16_kl.jpg
LIEFDEMOETJEVIEREN-ActiefzorgRijen-22_kl.jpg
LIEFDEMOETJEVIEREN-ActiefzorgRijen-19_kl.jpg