Nieuws

Gaat u mee met Actief de Deur uit?

Actief Zorg wil de groeiende eenzaamheid in de maatschappij bestrijden met haar initiatief Actief de Deur uit. Het idee: mensen letterlijk de deur uit krijgen door in samenwerking met lokale ondernemers uitstapjes te organiseren.

Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen. Dat is hartstikke fijn, maar zodra ze iets gaan mankeren ligt eenzaamheid op de loer. Betty Verhagen, manager begeleiding bij Actief Zorg: “In een verzorgingshuis heb je een activiteitenbegeleider die van alles organiseert, die mis je als je thuis woont. Familie val je liever niet lastig, die hebben al zo’n druk leven. En soms wil je gewoon met mensen van je eigen leeftijd op pad, maar waar vind je die dan? Daar zit wat mij betreft echt een gat.”

 

Wat is Actief de deur uit?

“Actief de deur uit organiseert in samenwerking met lokale ondernemers uitstapjes voor, in eerste instantie, klanten van Actief Zorg. Het doel is om mensen letterlijk de deur uit te krijgen, maar ook om mensen met elkaar te verbinden. We hopen dat er nieuwe sociale contacten uit voortvloeien.”

 

Jullie hebben onderzoek gedaan naar de behoefte van klanten. Wat kwam daar uit?

“Wat vaak terugkwam is dat het uitje vooral niet te lang moet duren, de meeste mensen willen niet de hele dag van huis zijn. Ver reizen is dus ook niet populair. Inhoudelijk was het resultaat divers: de één wil iets met eten, de ander houdt van theater en weer een ander zoekt vooral ontmoeting.”

 

De pilot is al gestart. Wat houdt dat in?

“In de gemeente Waalwijk hebben we in samenwerking met lokale ondernemers drie uitjes georganiseerd: een toneelstuk in De Leest, een herfstwandeling in samenwerking met restaurant De Roestelberg en een proeverij van streekproducten bij VIVO Lekkernijen. We proberen altijd een goede deal te maken voor de deelnemers. Dat is met deze ondernemers al goed gelukt. Ook regelen wij vervoer, als dat nodig is. Bij één uitstapje hebben we al kunnen regelen dat een van de deelnemers een andere klant gaat ophalen. Dat hopen we meer te zien in de toekomst!”

 

Wat kunnen we na de pilot verwachten?

“Dat is helaas nog onzeker. Wij gaan de informatie gebruiken voor de adviesnota die wij in december presenteren. Vervolgens hangt het van de uitkomst daarvan af of Actief de deur uit een structureel karakter krijgt. Wij hopen van wel, maar het is nog spannend.”

 

Wat wil je bereiken met Actief de deur uit?

“Het zou mooi zijn als mensen een keer met ons meegaan en daarna denken: we kunnen nog wel een keer gaan, maar eigenlijk hebben we Actief Zorg niet meer nodig. Of dat ze bijvoorbeeld iemand uit de eigen gemeente ontmoeten en het sociale netwerk kunnen vergroten. Voor veel van onze klanten is een sociaal leven een wezenlijk onderdeel van een gelukkig bestaan. Daar hopen we aan bij te dragen!”

Actief de Deur uit 1.jpg
Actief de Deur uit 4.jpg
Actief de Deur uit 3.jpg