Nieuws

Deel 2 - Openhartig over ouder worden

Weten uw kinderen hoe u denkt over uw oude dag? Weet u het zelf al een beetje? Praten over ouder worden kan lastig zijn. Daarom ontwikkelde brancheorganisatie Actiz gesprekskaarten om dit makkelijker te maken. Drie klanten van Actief Zorg gingen de uitdaging aan en gaven goudeerlijk antwoord op belangrijke levensvragen. In dit tweede deel van het drieluik spreken we Dini Flameling. 

Dini Flameling (88) woont sinds een paar jaar in een aanleunwoning. Dat bevalt. Dankzij goede hulp kan ze vaker zelfstandig eropuit en activiteiten ondernemen.

Waar denkt u aan bij gelukkig ouder worden?

“Wat fijn is, is dat de druk van het leven weg is. Je hebt overal de tijd voor. Als je, ondanks de lichamelijke klachten, het ouder worden accepteert, heb je eigenlijk een leven waarin nog veel mogelijk is.”

75 plus. Bejaard of goud waard?

“Je bent goud waard! Je hebt levenservaring en bejaard ben je nog niet. Ik was op die leeftijd voorzitter van een koor en lid van diverse verenigingen.”

Wanneer begon u met het voorbereiden van uw oude dag?

“Toen ik tachtig werd, besloot ik mijn oude dag te vieren. Ik stopte onder andere als voorzitter van het koor en ik ging het rustig aandoen. Op mijn tachtigste ging ik eigenlijk pas echt met pensioen.”

Met welke technologische hulpmiddelen kunt u langer thuis wonen en hoe belangrijk vindt u thuis blijven wonen eigenlijk?

‘Dankzij mijn nieuwe scootmobiel kan ik zelf weer boodschappen doen. Hierdoor heb ik meer vrijheid. Ik vind thuiswonen belangrijk. Ik hoop dat het appartement waar ik nu woon mijn laatste plek is.”

Zijn uw huis en de buurt prettig om in te wonen als u ouder bent?

“Ik ben tevreden met waar ik woon. Hoewel: het balkon is wel klein. Ik woon verder in een rustige omgeving met volop oude bomen en vogels. Daarnaast stopt de bus voor de deur. Sinds kort krijg ik korting: het busabonnement komt vanuit de gemeente.”

Stelling: goede zorg voor ouderen vraagt van ons allemaal een extra stapje.

“Eens. Het is goed dat ouderen initiatief nemen en zelf om hulp vragen. Als er steun van alle kanten komt, ga je in mijn ogen mentaal sneller achteruit. Alles wordt namelijk voor je geregeld. Ik vind het wel belangrijk dat de hulp die ik nodig heb, van goede kwaliteit is.”

* Dit artikel is in juni 2023 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.