Nieuws

Deel 3 - Openhartig over ouder worden

Weten uw kinderen hoe u denkt over uw oude dag? Weet u het zelf al een beetje? Praten over ouder worden kan lastig zijn. Daarom ontwikkelde brancheorganisatie Actiz gesprekskaarten om dit makkelijker te maken. Drie klanten van Actief Zorg gingen de uitdaging aan en gaven goudeerlijk antwoord op belangrijke levensvragen. In dit laatste deel van het drieluik spreken we Antoon en Klara IJpelaar. 

Antoon (88) en Klara IJpelaar (82) wonen in een fijn appartement in het groen. Ondanks lichamelijke tegenslagen die bij het ouder worden horen, genieten ze van het leven. In 2023 is het echtpaar zestig jaar getrouwd.

Waar denken jullie aan bij gelukkig ouder worden?

“Zolang wij met zijn tweeën zijn en elkaar kunnen helpen, zijn wij gelukkig. Het helpt ook dat we een leuke thuishulp hebben. Wij blijven verder positief denken: ook al zijn er klachten die ons beperken, er is altijd een passende oplossing. Zo hebben we een driewieler fiets aangeschaft. Klara kan hierdoor weer naar buiten, want een gewone fiets werd te zwaar.”

Wanneer ben je oud?

“Zolang je blijft accepteren dat ouder worden een geleidelijk proces is, ben je niet echt oud. Ons leven zal veranderen als een van ons twee overlijdt. Dan valt de zorg die wij elkaar geven weg en is thuishulp vaker nodig. Dan ben je oud, omdat je niet meer zelfstandig bent.”

75 plus: bejaard of goud waard?

“Wij waren op ons vijfenzeventigste volop bezig. We gingen bijvoorbeeld op rondreis door Amerika. Ondertussen hebben we zoveel van de wereld gezien; met die avonturen in gedachten en het feit dat wij ons gezond voelen zijn wij nu nog steeds goud waard!”

Je hebt hulp nodig om zelfstandig te wonen. Wat kies je? Technologische hulpmiddelen, want dan ben ik niet afhankelijk of iemand die zorg geeft, want dat is persoonlijker

“Wij staan open voor techniek. Bijvoorbeeld een robotstofzuiger. Dat maakt het leven voor ons en het zorgpersoneel makkelijker. Voor zaken zoals douchen en een goed gesprek wil je een persoon: dat blijft mensenwerk.”

Stelling: goede zorg voor ouderen vraagt van ons allemaal een extra stapje.

“Eens. Na lichamelijke tegenslagen moet je je plek in de maatschappij terugvinden. Uiteraard krijg je hulp, alleen moet je wel zelf weer vertrouwen opbouwen en de eerste stap naar buiten zetten. Dat kan iemand anders niet voor jou doen.”