Begeleiding

Mariëtte: “In deze baan leer je kijken naar wat er WEL is."

Mariëtte Zeedijk werkt sinds drie jaar als Ambulant begeleider 5 bij Actief Zorg. Ze vertelt graag over wat ze meemaakt en leert.

Wat doet een begeleider 5 eigenlijk?

“Die 5 zit in taken en verantwoordelijkheden. Hiervoor heb ik een hbo-opleiding social work gevolgd. Ik begeleid mensen van alle leeftijden en bied hulp in de thuissituatie in vaak complexe omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al jaren in behandeling zijn geweest bij een GGZ-instelling, maar zijn uitbehandeld. 

Ik bied begeleiding op alle levensterreinen; sociaal, financieel, wonen, zorg, etc. Mijn doel is dat ik mijzelf overbodig maak door de klant zoveel mogelijk regie te laten nemen. Sommige beperkingen blijven, zoals psychiatrische diagnoses of fysieke beperkingen. Maar het doel blijft hetzelfde en dat is dat je de mens met wie je werkt zoveel mogelijk in zijn kracht zet. Als begeleider houd je natuurlijk veel rekening met de kwetsbaarheden en zorg je dat je niet overvraagt.”

Werken met ouderen eenzijdig? Absoluut niet.

“Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik ook met oudere mensen werk. Dat vind ik geweldig. Het is mooi om iemand te ‘prikkelen’. Een dame die ik begeleid is bijna blind, bijna doof en heeft last van geheugenproblematiek. Ze houdt ontzettend van opera. Dan zitten we zo een kwartiertje opera te luisteren en tikt ze met haar vingers de maat. Dat is een kleine overwinning.

Of we gaan een wandeling maken. Het blijft iedere keer spannend of ze meegaat. Met haar familie wil ze in het geheel niet naar buiten. Maar het is een dame die haar hele leven voor anderen heeft gezorgd. Dus dan zeg ik; ik heb zo’n behoefte aan een beetje frisse lucht. En dan gaan we! Ik bouw het op door mij in haar wereld te begeven. ”

“Ik was bang dat werken met ouderen een beetje eenzijdig zou zijn, maar niets is minder waar. Een oudere dame waar ik kom, staat nog volop in het leven. Ze vertelt vaak hetzelfde indrukwekkende verhaal over een oorlogssituatie in het lokale bos. Iedere keer als ik daar zelf wandel, denk ik aan haar. Ik leer van dit werk ontzettend veel. Bijvoorbeeld hoe ik het beste om kan gaan met verschillende karakters en hoe te motiveren. Maar ook leer ik om mij open te stellen voor anderen en helemaal bij iemand te zijn, zonder dat ik aan mijn actielijstje denk."

"Ik wil ook echt naast iemand en niet boven iemand gaan staan. Dat maakt je sterk, maar ook kwetsbaar. Het lukt niet altijd om de juiste verbinding te krijgen met iemand. Conflicten liggen op de loer en mensen wijzen je weleens de deur. Dan respecteer je die mening en zoek je waar kan, samen naar oplossingen.

Je leert in dit werk naar jezelf te kijken en niet op te geven. En dat is mooi, want de klanten zijn vaak door hun eigen omgeving in meer of mindere mate opgegeven. Juist dan is het belangrijk om een klant vertrouwen te geven en te kijken naar wat er al wel is en goed gaat en waarbij je kunt aansluiten. Deze vaardigheid neem ik de rest van mijn leven mee. Mijn kinderen en mijn klanten zijn mijn beste leermeesters. Je krijgt elke dag een spiegel voor.”