Begeleiding

Van Defensie naar Actief Zorg

Bart is instructeur bij het Korps Commandotroepen. Dit is de elite van Defensie; een echte mannenwereld. Twee jaar geleden liep Bart er tegenaan dat hij iets miste in zijn werk. Om door te kunnen groeien in zijn werk zou hij op functies terecht komen die niet helemaal bij hem pasten. Dat heeft hem aan het denken gezet. Wat wil ik anders? Waar haal ik voldoening uit?

Het viel hem op dat veel collega’s het fijn vonden om met hem te praten over persoonlijke problemen. Er voor een ander zijn ging hem goed af en gaf hem voldoening. Hij besloot: hier wil ik iets mee. Nu loopt hij stage bij Actief Zorg als ambulant begeleider. Hier komt hij erachter dat het gewoon allebei kan: de mannenwereld van Defensie combineren met de zorg.

“Tot twee jaar geleden was ik operationeel en ging ik mee op uitzending. Uiteindelijk besloot ik instructeur te worden binnen Defensie en te starten met een deeltijdopleiding Social Work. Social Work heb ik gekozen omdat ik merkte dat de militairen mij vaak opzochten om hun hart te luchten of te praten over problemen die ze thuis hadden. Op de één of andere manier blijk ik een toegankelijk persoon te zijn, ik oordeel niet meteen. In Social Work en bij mijn stage bij Actief Zorg kan ik die eigenschappen mooi inzetten.”

Op dit moment loopt Bart al bijna 1 jaar stage binnen de ambulante begeleiding van Actief Zorg. Hij loopt mee met de begeleiders van regio Breda en regio Bergen op Zoom. Zo komt hij in contact met allerlei verschillende mensen met ieder hun eigen uitdagingen. De eerste dagen maakten veel indruk op hem: “Er kwam veel op me af. Ineens sta je in iemands privéleven. Het is heel persoonlijk en dat is iets wat ik niet gewend ben vanuit mijn werk bij Defensie.” Hij vervolgt: “Wat ik zo mooi vind aan dit werk is de verbinding die je maakt met de klant. Soms lukt dat niet meteen maar komt het later, dan voelt het voor mij als een overwinning. Je krijgt zo veel terug. Ik vind het bijzonder dat ik zo welkom ben, dat de klanten zo open staan voor mij en ik op die manier iets voor ze kan betekenen.”

Groei en Eigen regie zijn 2 van de 5 gelukswaarden van Actief Zorg. Bart vertelt: “Wat mij verrast heeft is de mate van begeleiding vanuit Actief Zorg. Er wordt naar mijn mening gevraagd bij verschillende casussen en ik mag aansluiten bij allerlei overleggen. Dat zorgt ervoor dat ik groei als professional en me serieus genomen voel als stagiair. Ook thuis krijg ik terug: je hebt het wel echt naar je zin hè, je zit echt op je plek!”

Op de vraag hoe het is om als man in de zorg te werken heeft Bart als antwoord: “Ik begrijp niet waarom er meer vrouwen dan mannen in de zorg werken. Dit beroep is super geschikt voor beiden. Juist als man kan ik ook heel goed aansluiting vinden bij de mannelijke klanten van Actief Zorg. Ik vind het heel mooi om te mogen doen. Het is geen vrouwenwereld, het is een mensenwereld. Tegen alle mannen die twijfelen om de overstap naar de zorg te maken zou ik zeggen: doe het. Ga ervoor.”

Ook werken bij Actief Zorg? Bekijk onze vacatures.