Huishoudelijke hulp

Taal hoeft geen probleem te zijn

De liefde bracht de 34-jarige Melina Galdino samen met haar zoon drie jaar geleden uit Brazilië naar Nederland. Ze wilde graag werken en zocht een baan waarin ze echt iets voor een ander kon betekenen én waardoor ze de Nederlandse taal sneller kon leren. Deze vond ze bij Actief Zorg. Sinds vorig jaar werkt ze met veel plezier als Thuisondersteuner in Baarn, onder andere bij de 96-jarige mevrouw Tielen.

Voor mevrouw Tielen was het geen enkel bezwaar dat Melina de Nederlandse taal nog niet machtig was toen ze bij haar begon als Thuisondersteuner. “Je moet gewoon geduld hebben. Iedereen is allemaal maar snel snel snel tegenwoordig. Ik ben 96. Ik heb geen haast. Met Melina kom ik er in het Engels ook uit en soms praten we zelfs een beetje Portugees. Ik ben tweetalig opgegroeid op Aruba. Daar sprak ik Nederlands en Engels. Toen ik 53 jaar oud was gingen mijn man en ik drie maanden naar Brazilië voor zijn werk. Ik had een jaar om me voor te bereiden, dus nam ik wekelijks Portugese les. Ik wilde me in Rio verstaanbaar kunnen maken. Omdat mijn man aan het werk was volgde ik in Rio een opleiding beeldhouwen. Dan moet je wel de taal spreken, ook al ken je die nog niet heel goed. Ik weet dus hoe het voelt om de taal van het land waar je woont niet perfect te spreken. Ik zeg altijd tegen Melina: ‘Het is een kwestie van veel doen en Nederlandse praatprogramma’s kijken.’ Ik ben erg gesteld op Melina. Het is een lieve meid en ze doet haar werk ook nog eens heel goed.”

Kunst

Bij de eerste kennismaking met mevrouw Tielen en haar dochter vertelde ze dat haar Nederlands niet goed was: “Dat vonden ze helemaal niet erg.  Ook met andere klanten heb ik goed contact. De taalbarrière is geen probleem. Er is respect voor elkaar, mensen vinden het fijn als ik er ben en ze zijn blij met mijn werk.” Mevrouw Tielen houdt ontzettend van kunst en is zelf erg creatief.

Dat is terug te zien in haar appartement waar schilderijen en een mooi wandkleed de wanden sieren. Kunst is iets wat beide dames verbindt. Samen met haar dochter en schoonzoon bezoekt ze regelmatig musea. Een paar dagen voordat we haar spraken bezocht mevrouw Tielen een tentoonstelling van Gustav Klimt. “Het is fijn om de kleurrijke werken van deze Weense schilder te delen met Melina en hier samen over te praten. Ze houdt net als ik van kunst en is creatief.”

Opleiding Schilderen

Melina: “Mevrouw Tielen spreekt goed Engels maar ik wil juist de Nederlandse taal leren. Daar helpt ze mij bij. Ze is een zeer sociale en inlevende dame en we praten graag samen over onze gedeelde hobby. Daarnaast weet ze heel goed de weg in Baarn. Ik ben inmiddels gestart met een opleiding Schilderen. Ik maakte daar in Brazilië geen tijd voor. Mevrouw Tielen geeft me schildertips, daar geniet ik van en ook hierdoor leer ik Nederlands. Mijn tip voor mensen die twijfelen om dit werk te doen omdat ze de taal niet kennen: begin gewoon. Wacht niet totdat je perfect Nederlands spreekt. Je moet het oefenen. Het is een geschenk om de taal te kunnen leren terwijl je mensen helpt. Zeven maanden geleden sprak ik bijna geen Nederlands. Nu mag ik mensen helpen, heb ik gezelligheid en is mijn Nederlands enorm verbeterd.”

Duurzame inzetbaarheid

Gespreksvaardigheden van medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van het werken bij Actief Zorg, omdat dit zorgt voor een goede relatie met de klant. Actief Zorg vindt het belangrijk om te investeren in nieuwkomers op de arbeidsmarkt en mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Zo levert de organisatie een belangrijke bijdrage op sociaal-maatschappelijk gebied. Het zorgt voor een stabiel personeelsbestand en levert zowel Actief Zorg als de nieuwkomer winst op in de vorm van een duurzame arbeidsrelatie. Bovendien vinden de klanten het erg leuk!

Wil jij ook werken bij Actief Zorg? Bekijk hier onze vacatures! 

Melina&mwTielen017.jpg
Melina&mwTielen060.jpg