Thuis wonen met geheugenverlies; hoe gaat dat?
Steeds meer mensen wonen langer thuis. Een grote groep hiervan heeft last van geheugenproblemen. Zo zijn er al 300.000 mensen met dementie in Nederland. Daarnaast zijn er nog een hoop mensen die wel vergeetachtig zijn, maar de diagnose (nog) niet hebben. Vergeetachtigheid begint met kleine, onschuldige dingen, maar is altijd progressief. Tot op het punt dat hulp noodzakelijk is. Op dat moment komt familie vaak in beeld. Waar loop je als familie in zo’n situatie allemaal tegenaan? En belangrijker nog: hoe los je het op?
Anita heeft een vader die last heeft van geheugenproblematiek. Hij ontvangt zorg van Actief Zorg, maar dat is niet genoeg om hem veilig thuis te laten wonen. Anita regelt een hoop om haar vader heen, al is hij op het oog nog hartstikke zelfstandig: “Hij bestelt zelf zijn maaltijden bij een cateringbedrijf”, vertelt Anita. “Ook gaat hij soms eten bij zijn lievelingsrestaurant in Den Bosch. Deze ligt op een veilige route die hij kent. Dat gaat goed.”
Structuur
Anita vertelt dat haar vader vooral veel baat heeft bij structuur: “We houden zijn papieren kalender up to date, leggen de kalender altijd op dezelfde plek en bellen regelmatig om pa aan afspraken te herinneren. Ook zijn we altijd ruim op tijd aanwezig voor een afspraak, omdat het voorkomt dat hij afspraken vergeet. Met ‘we’ bedoel ik mijn schoonzusje en ik. Soms helpt ook mijn zoon mee, die in de verzorging werkt.”
Discussies
Ook Mieke zorgt voor haar schoonvader. Dat is nog goed te doen, maar ze geeft aan dat het pas een beginstadium is: “We weten het pas net. We merken dat het soms niet klopt wat hij vertelt. Dan gaan we er tegenin, terwijl dat niet altijd handig is. We zijn echt nog zoekende hoe we met deze situatie om kunnen gaan. Dat is niet altijd makkelijk. We vinden het vooral belangrijk om duidelijk te zijn. Kijk, je hebt zelf ook niet altijd een goede dag. Maar we zorgen ervoor dat we altijd eerlijk zijn en één lijn aanhouden. Dat werkt toch het beste.” Anita herkent zich hierin: “Mijn vader wilde laatst een elektrische fiets kopen, terwijl dat in zijn situatie echt geen optie meer is. Dan grijpen we in, wat tot discussie leidt. Hij is vroeger rij-instructeur geweest en is er dan van overtuigd dat hij op een elektrische fiets kan rijden. Dan moeten we duidelijk zijn in onze reactie en ons daar ook echt aan vasthouden.”
Koken
Volgens de vader van Mieke is er met hem nog niks aan de hand. Maar hij heeft niet in de gaten hoe Mieke hem in staat stelt zo goed mogelijk zijn dag door te komen: “De kalender ligt standaard op tafel, met een blokje voor boodschappen ernaast. Als dit er niet ligt, raakt hij in paniek.” Ook Mieke zorgt, net zoals Anita, voor eten: “Ik kook een keer per week voor meerdere avonden en gebruik dan altijd hetzelfde deksel. Dat herkent hij, anders eet hij het niet. Ook doen we op vrijdag altijd samen boodschappen. Dan ben ik precies om 14.00 uur bij hem, anders gaat hij bellen. Mijn broer doet daarnaast de administratie. De enige die hij toelaat, want hij wantrouwt de rest.” Om wantrouwen en paniek te voorkomen is ook hier structuur de basis voor gemoedsrust. Zowel Anita als Mieke geven aan dat mensen met geheugenproblemen daar het meest bij gebaat zijn.
* Dit artikel is in december 2023 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.