Huishoudelijke hulp

Vier mannen over werken bij Actief Zorg

Er is al jaren een tekort aan personeel in de zorg. Of, anders gesteld: er is altijd werk! Toch kiezen op dit moment relatief weinig mensen voor een baan in de zorg, vooral weinig mannen. Vier Actief Zorg heren vertellen waarom zij hier juist wél voor kozen. 

Simon van der Heide (60) uit Breda startte drie maanden geleden als Thuisondersteuner. Dit is zijn eerste baan in de zorg, vertelt hij: “Mijn laatste baan was renovatieschilder. Ik schilderde oude kerken en andere gebouwen, werkte op filmsets en in de Efteling, maar op een gegeven moment werd het werk te zwaar. Via mijn werkgever en meerdere coaches ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Elke keer kwam er zorg uit. En dat bleek een schot in de roos: “Dit voelt voor mij niet als werk.”

Je krijgt er meteen iets voor terug

“Ik ben een zorgzaam persoon”, legt Simon uit. “Die mensen hebben mijn hulp nodig, ik vind het niet meer dan logisch om dan ook te helpen.” Simon’s visie op zijn functie past precies bij Actief Zorg, hij doet wat nodig is. “Soms doe ik de afwas, ik maak een trapleuning, hang een loshangend snoer weer vast en ik werk weleens in de tuin. Het is maar net waar de klant behoefte aan heeft.”

Toegevoegde waarde

“Wat mij aanspreekt in de zorg is dat je mensen meteen verder kunt helpen met wat zij nodig hebben. Je bent direct van toegevoegde waarde. Soms zit dat in de meest eenvoudige dingen. “Bij een van mijn klanten hing een snoertje half voor de deur. Ik heb toen een spijkertje gezocht en daar het snoer aan vastgemaakt. De klant was er zo blij mee. ‘Dit heeft nog nooit iemand voor mij gedaan’, zei ze.“

Voldoening

“Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika, met de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu. Dat is geen geloof, maar het is een manier van naar de medemens kijken: Als het met jou goed gaat, dan gaat het met mij goed. Omkijken naar elkaar. Voor mij is het dus niet meer dan normaal dat je zorgt voor een ander. Je doet het echt samen.”

“Mensenmens”

Jos Huijs (60) heeft drie rollen bij Actief Zorg: hij is Thuisondersteuner, OR-lid en Klantbezoeker. Tot zijn 40e had hij administratieve functies, maar door het overlijden van zijn vorige partner kwam hij erachter dat hij niet meer op zijn plek zat. Via een SPW opleiding rolde hij de zorg in, waar hij opnieuw zijn geluk vond.

Actief tegen onrecht

“Ik word er gelukkig van als ik iemands leven een stukje beter kan maken. Ook zal ik altijd in de bres springen voor mijn klanten. Zo was er een keer verlenging nodig en de gemeente liet maar op zich wachten met een antwoord. Toen heb ik zelf contact gezocht met de gemeente, want de klant mag hier niet de dupe van worden. Uiteindelijk is de verlenging geregeld en werk ik daar nog steeds. De klant blij, ik blij!”

Ervaar het zelf

Ik denk dat er relatief weinig mannen in de zorg werken vanwege een stukje onbekendheid. Ze weten niet wat het werk inhoudt, wat het met je doet. Daarom zou ik mannen van harte willen uitnodigen: loop een keertje mee en ervaar zelf hoe het is!”
Martin de Bruin (30) is sinds maart Wijkverpleegkundige in omgeving Tilburg, na een jarenlange periode in het ziekenhuis: “Ik zocht naar een nieuwe uitdaging met iets regelmatigere tijden. Bovendien heb je in de thuiszorg meer groeimogelijkheden. Daar was ik aan toe.”

Veelzijdig

“Als negentienjarige jongen wilde ik ambulancebroeder worden, daarom ben ik verpleegkunde gaan studeren. Daarna heb ik op verschillende plekken in het ziekenhuis gewerkt. Ambulancebroeder ben ik nooit geworden. Ik koos ervoor om de switch te maken naar Wijkverpleegkundige en dat bevalt goed. Het is een veelzijdige baan. Wij zijn de oren en ogen van de huisarts. Het aanspreekpunt voor de klant. En soms spring ik in de auto om een zorgroute te rijden, als het nodig is.”

Professionals

Ik merk in de thuiszorg iets vaker dat het ‘uitmaakt’ of er een man of vrouw over de vloer komt. Wij leggen uit dat we altijd ons best doen, maar ik vind dat het niets moet uitmaken; we zijn allemaal professionals. Maar als ze het benoemen tijdens een indicatie ga ik er altijd op in, want ik snap dat het een punt kan zijn voor mensen. Voor mannen die de zorg overwegen zeg ik: je haalt hier zo veel waardering, voldoening en zingeving uit. Probeer het eens!”

Kunstgeschiedenis en Thuisondersteuner Ton Bakker (63) is Thuisondersteuner in Breda, schrijft boeken en reist graag. “Ik heb veel energie, op vakantie loop ik 10 uur per dag. Die energie kan ik tijdens dit werk goed kwijt.”

Eigen regie

“Thuiszorg heeft me gepakt. Het is werk van mens tot mens, je ziet ook direct dat het schoner wordt en minder chaotisch. Ik had meer kunnen verdienen maar ik geef daar niet om. Ik ben ‘de doctorandus die bij u komt schoonmaken’, grap ik weleens. Als geld niet op één staat dan heb je een gelukkig leven in de zorg. Een vrij leven met veel eigen regie.”

* Dit artikel is in juni 2021 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.

Simon van der Heide

"Dit voelt voor mij niet als werk"

Simon van der Heide.png

Jos Huijs

"IK SPRING ALTIJD IN DE BRES VOOR MIJN KLANTEN"

Jos Huijs.png

Martin de Bruin

"We zijn allemaal professionals"

Martin de Bruin.png

Ton Bakker

"Ik ben 'de doctorandus die bij u komt schoonmaken', grap ik weleens"

Ton Bakker.png