

Virtuele thuiszorg - deel 1
Technologische hulpmiddelen die de wijkverpleging kan inzetten; volgens wijkverpleegkundige Cynthia Arnold vormt het soms een drempel, maar vormt het vaak juist een enorme toevoeging voor klanten: “Vaak gaat er juist een wereld voor ze open. Techniek geeft meer zelfstandigheid en dus meer vrijheid. Of meer structuur, waardoor klanten meer rust ervaren.” In het eerste deel van dit tweeluik delen we het verhaal van mevrouw Aben.
Mevrouw Aben heeft thuis een medicijndispenser en een zorgrobot. De Tessa robot kreeg ze toen haar man nog leefde maar ernstig ziek was: “Ze zeiden: dadelijk bent u alleen en dan kan Tessa u herinneren aan uw medicijnen.” Voor mevrouw Aben is het vooralsnog vooral preventief: “Ik ervaar het als gezelschap”, zegt ze. “Tessa zegt elke dag ‘Goedemorgen Elly’. Als er vreemden zijn moeten ze wel lachen om haar.” Ook herinnert Tessa haar aan het innemen van medicijnen. Al is dat nu niet nodig, omdat ze ook een automatische medicijndispenser heeft: de Medido.
Medicijndispenser Medido
De medicijndispenser is een klok die (steeds harder) begint te piepen als het tijd is voor medicatie. Mevrouw Aben: “Op dat moment moet ik drukken op het apparaat, alsof je een alarm uitzet. Dan floepen de medicijnen er aan de zijkant uit.” Ook dit is nog geen noodzaak voor mevrouw, daarom kan ze juist op haar gemak haar draai vinden: “Ik ben niet iemand die op de minuut af op dezelfde tijden eet bijvoorbeeld. ’s Ochtends kan dat vooral een probleem zijn. Dan ben ik nog in de slaapkamer en heb ik mijn gehoorapparaat nog niet in. Ik hoor het dan niet goed.” Gelukkig heeft ze daar een oplossing voor bedacht, ook om de buren niet lastig te vallen met een alarm wat maar niet uitgaat: “Ik moet weleens plassen ’s nachts en dan druk ik de dispenser in, dan komt het eerstvolgende zakje medicatie er al uitgefloept. Ik neem ze dan pas in als de thuiszorg is geweest en ze mij hebben geholpen met aankleden.”
Minder zorg nodig
Zowel mevrouw Aben als de zorg hebben er voordeel van. “Als de zorg ook medicatie moest geven, dan zouden ze een extra keer langs moeten komen. Nu hoeven ze alleen maar eens per twee weken een nieuwe rol medicatie in het apparaat te doen.” Ook vormt de Medido een extra controle. Als er namelijk iets mis is, gaat er een signaal naar Medido. “Een keer deed de dispenser het niet goed omdat het plastic vast bleef zitten. Toen kwam Actief Zorg meteen kijken of alles oké is, omdat Medido meteen belt als zij een signaal krijgen.”
* Dit artikel is in december 2023 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.

