

Zorgkantoor helpt bij ontschotten binnen de WLZ
Nood breekt wet. Het besef dat we de zorg in Nederland anders moeten gaan organiseren is binnen de hele sector ingedaald. Overal zien we pilots, proeftuinen en try-outs oppoppen waarin getest wordt met nieuwe vormen van zorg. Een voorbeeld binnen Actief Zorg is een initiatief waarin de functie van thuisondersteuner wordt uitgebreid met lichte begeleidings- en verzorgingstaken. Onze collega Nelleke Heesakkers, adviseur verbeteren: “Nu de zorgkantoren ook meedenken in de financiering ervan komt de zorgtransitie nóg een stap dichterbij.”
Thuisondersteuner Zorg & Welzijn
In dit traject van 6 maanden werden 11 Thuisondersteuners, werkzaam in de gemeente Oosterhout, Waalwijk, Dongen en Tilburg, opgeleid tot ‘Thuisondersteuner Zorg & Welzijn’. Een initiatief waarin Actief Zorg samenwerkt met het ROC Tilburg aan het toekomstbestendig regelen van zorg. Nelleke: “veranderen is keihard nodig. Door zorgtaken anders te verdelen, kunnen we efficiënter (en leuker!) werken. Zo kunnen we in de toekomst ook de juiste zorg blijven bieden.
Veranderen blijkt lastig
Het zorglandschap is echt in beweging, maar de verandering gaat in kleine stapjes. Het lastige aan veranderen in de zorg is dat je zo veel partijen mee moet krijgen. Zorgbehoevenden, zorgverleners, maar ook de financiers van zorg. “Hiervoor hebben we voor aanvang van het traject gesprekken gevoerd met de zorgkantoren. Deze gecombineerde vorm van zorg is geen apart ‘product’ waar uren op geboekt kunnen worden. Dus hoe regel je dan de betaling van een eerlijk tarief. Dat bleek lastig en dus zijn we gewoon gestart. Wachten was geen optie meer; desnoods legden we erop toe.”
Zorgkantoor werkt mee aan succes
Zorgkantoor CZ is verantwoordelijk voor de financiering van onze zorg uit de WLZ in de regio Zuid-Hollandse eilanden en West- en Zuidoost-Brabant. Nelleke: “CZ staat open voor deze nieuwe vorm van gecombineerde zorg en ziet samen met ons de voordelen én de noodzaak. Ze besloten daarom niet eerst te werken aan een nieuw product met bijhorend tarief dat in een contract moest worden vastgelegd. Te tijdrovend en niet noodzakelijk als je het effect wil toetsen in een kleinschalige pilot. Vanaf 2024 wordt de zorg van de Thuisondersteuner Zorg & Welzijn door hen vergoed op een al bestaand product; laaggradige begeleiding in dit geval. Dat maakt de uitrol van deze vorm van zorg in die regio straks veel makkelijker.”
Steeds meer mogelijk, maar binnen afzonderlijke domeinen
Binnen de afzonderlijke domeinen (WMO, WLZ, ZVW) is er dus steeds meer mogelijk. In deze pilot binnen de WLZ, maar ook binnen de zorgverzekeringswet worden serieuze stappen gemaakt. Nelleke: “Eindelijk komt het logge apparaat in beweging. Maar we zijn er nog lang niet. Dingen gaan pas echt veranderen als gemeenten, zorgkantoren, zorgverzekeraars én zorgaanbieders onderling gaan samenwerken. Zonder schotten en dus echt domein overstijgend.”
Volgende stap: domein overstijgend werken
Zoals het nu geregeld is, wordt zorg nog steeds uit één van de drie potjes betaald: de WMO, WLZ of de ZVW. Heel zwart-wit , terwijl veel van de geboden zorg in een grijs gebied valt. “Als we echt domein overstijgend gaan samenwerken, dan verdwijnt het hokjes denken. Dan wordt eerst de zorg rondom de klant geregeld en kijken we daarna hoe de financiering rondkomt. Een mooie stip op de horizon”, aldus Nelleke.