Blog

Column: Eerste integrale team operationeel

Met trots zat ik vorige week te luisteren naar de verhalen van Chantal, Margreth en Helma. Integraal werken – de visie die wij al heel lang hebben – krijgt eindelijk vorm. In Den Bosch is het eerste integrale team operationeel, in Breda is met succes integraal aangestuurd. Dankzij inspanningen van betrokken collega’s komt integraal werken nu écht van de grond.  

Voor de lezer die de term niet kent; integraal werken in de zorg betekent simpel gezegd dat je samen de zorg organiseert rondom een klant, zowel intern als extern. Om dit vanuit de professionele zorg tot een succes te maken moet er veel samenkomen. De financiering op de achtergrond, goed opgeleide medewerkers, de juiste zorgvraag, en dat allemaal in de juiste regio. Logisch dat het bij eerdere pogingen niet meteen lukte: soms was een medewerker wel opgeleid, maar hadden we geen geschikte zorgvraag. Soms waren er te weinig gegadigden om de opleiding te volgen. Maar vorige week tijdens de evaluatie van de pilots in Den Bosch en Breda kon ik eindelijk zeggen: de aanhouder wint! 

Elf medewerkers Zorg & Welzijn 

Chantal werkt al meer dan 15 jaar bij ons en heeft zich als integrale coördinator volledig op de pilot in Den Bosch gestort. Elf Thuisondersteuners begeleidde zij richting de eindexamenweken tot medewerker Zorg & Welzijn. Met succes, er is niemand tussentijds gestopt. “Dat is bijzonder, want deze medewerkers hadden veelal weinig tot geen opleiding”, vertelt Chantal. “Ik heb ze in zes maanden tijd enorm zien groeien. Van solistisch werken zijn het echte teamplayers geworden.” De medewerkers zijn allemaal opgeleid om laaggradige zorg te geven, die ze kunnen combineren met huishoudelijke zorg. Margreth heeft vervolgens vanuit haar rol als klantadviseur kritisch gekeken naar zorgvragen uit het V&V team, die het integrale team konden oppakken. 

Ruimte voor extra klanten 

Er waren uiteraard ook zorgen. Een daarvan ging over het takenpakket van V&V-medewerkers. Als het integrale team de laaggradige taken overneemt, wordt het dan niet extra zwaar voor de V&V-medewerkers? “De routes van V&V zijn zo druk, zij vinden het alleen maar fijn dat er wat rust en ruimte in de routes zit”, aldus Chantal. “Ze kunnen zelfs extra klanten aannemen.” Ook voor thuisondersteuners is het prettig; voor een medewerker Zorg & Welzijn is juist de ingewikkeldere klant interessant, die bij Thuisondersteuning soms moeilijker te plaatsen is. 

Blauwdruk voor andere gemeenten 

De structuur die in Den Bosch is neergezet vormt een blauwdruk voor andere gemeenten. Want je leert er ook veel van, zo zegt Chantal: “Ik heb gemerkt dat je er op een positieve manier bovenop moet zitten, leerlingen hebben niet alleen vlieguren maar ook coaching nodig. Daarnaast moet iedereen weten wat het werk precies inhoudt, hier was verwarring over. Bij medewerker Zorg & Welzijn denken sommigen dat het veel wassen en aankleden is, terwijl je ook laaggradige begeleiding biedt. Dagelijkse verzorging bestaat uit zo veel meer; je helpt mensen bij alle handelingen die zij in het dagelijks leven doen.” Om integraal werken te laten slagen moet je dus veel aan interne acquisitie doen, merkte zij. “Margreth heeft hierin veel betekend, door de samenwerking tussen Thuisondersteuning, Begeleiding en Verzorging & Verpleging op te zoeken.” 

Centraal aanmeldpunt 

In Breda was de pilot vooral gericht op integrale aansturing. Via een centraal aanmeldpunt kunnen externe casemanagers en collega’s nieuwe klanten aanmelden, bijvoorbeeld als zij signaleren dat een klant meer zorg nodig heeft. Helma heeft hard gewerkt aan haar zichtbaarheid en het wegnemen van administratie, waardoor ruimte is ontstaan. Daardoor druppelen inmiddels langzaam nieuwe klanten binnen: meer mensen die we kunnen behouden, ook wanneer de zorgvraag toeneemt. 

Trots 

Deze verhalen hebben mij zo trots gemaakt! We gaan nu hard aan het werk om deze successen te bundelen en te gebruiken om verder te bouwen. Met een tijdelijke aanjager zoals Chantal, een warme klantadviseur zoals Helma en ambitieuze medewerkers Zorg en Welzijn heb ik alle vertrouwen dat dit gaat lukken.