Zorg

Deel 1 - Actief op uw oude dag: dhr. en mevr. van der Stoep

Actief Zorg brengt elke dag geluk dichterbij haar klanten, maar dit kunnen zij ook uitstekend zelf. Ondanks dat misschien niet alles meer (van)zelf gaat, kunt u soms veel meer dan u denkt. Wij spraken drie inspirerende klanten (plus een ‘man-van’) die op een creatieve en zinvolle manier invulling geven aan hun oude dag. In dit eerste deel van het drieluik spreken we meneer en mevrouw van der Stoep over hun prachtige creaties. 

Als je het appartement van meneer en mevrouw van der Stoep binnenkomt, word je overspoeld met zelfgemaakte kunst. “Sommige mensen noemen ons huis een mini museum”, vertelt mevrouw Stoep (85). “Het meeste heeft mijn man gemaakt. Maar: de poppen zijn van mij. Dat heb ik geleerd van een poppenmaakster, daarna heb ik het aan mijn dochter geleerd.

In 1975 hebben we meegedaan aan een wedstrijd van de huishoudbeurs. Mijn dochter won de eerste prijs, ik de tweede,” glundert ze met gepaste trots. “Nu kan ik het niet meer, hoor. Ik ben blij dat ik nog gewone naaiklusjes kan doen. Van de week heb ik nog twee broeken korter gemaakt.”

Laatbloeier Meneer van der Stoep: “Ik wilde vroeger naar de academie, maar mijn vader dacht dat ik een armoedig leven zou gaan leiden als kunstenaar. Bovendien: de oorlog had geen schilderspullen voor kleine kinderen, dus had ik weinig tekenervaring.”
Pas op mijn 50e kon ik serieus cursussen gaan volgen, onder meer bij de Gooise Academie. Ik heb daar van alles gedaan: tekenen, boetseren, schilderen. Allemaal erg leuk, maar ik kom niet overal aan toe. Zo steek ik nu veel tijd in het bestuur van dit appartementencomplex,
als interim voorzitter. Ondanks mijn pensioen zit ik dus bepaald niet stil!”

Kunst compenseert

“Het ene moment met mijn kop bij de VVE, daarna even schilderen en nergens aan denken. Zo streep ik het ene tegen het andere weg. Kunst compenseert het allemaal een beetje. Dat is fijn, vooral als je zoals ik veel last hebt van een slechte nachtrust.”

Nar

“Een klein beeldje dat ik heb geboetseerd betekent misschien wel het meest voor me. Mijn vrouw heeft het in brons laten gieten. Dat vond ik erg lief. Ook mijn laatste schilderijen staan me na. Dat zijn eigenlijk drie portretten; van een nar, een clown en een pierrot. Best geslaagd voor een amateur, toch?”

Bezig blijven

Meneer en mevrouw van der Stoep vinden het belangrijk om bezig te blijven. Mevrouw van der Stoep: “Als je ergens geen zin in hebt, probeer dan maar zin te maken. Het is natuurlijk wat anders als je lichamelijk bent uitgeschakeld.” Mevrouw van der Stoep heeft twee jaar geleden door hartfalen een delier gehad, waarna ze vier dagen lang een compleet zwart gat heeft in haar herinnering. ”Men zegt dat ik die dagen wel normaal gefunctioneerd heb, gewoon meegewerkt en gepraat heb met artsen en verpleegsters. Sindsdien leef ik op pillen, terwijl ik vroeger best
actief was. Nu val ik in mijn stoel in slaap en moet ik ‘s middags een dutje doen. Mijn leven is volkomen anders geworden. Gelukkig is mijn man een goede mantelzorger. Dus: zo lang je iets kunt; doe het!”

* Dit artikel is in december 2022 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.

3.png
Dhr&MwStoep077 - Edited.png