Zorg

Deel 3 - Actief op uw oude dag: dhr. Schoenmakers

Actief Zorg brengt elke dag geluk dichterbij haar klanten, maar dit kunnen zij ook uitstekend zelf. Ondanks dat misschien niet alles meer (van)zelf gaat, kunt u soms veel meer dan u denkt. Wij spraken drie inspirerende klanten (plus een ‘man-van’) die op een creatieve en zinvolle manier invulling geven aan hun oude dag. In het laatste deel van het drieluik spreken we de heer Schoenmakers over zijn initiatief Gast en Rij. Hiermee hoopt hij een lichtpuntje te zijn voor een ander. 

Hans Schoenmakers (65) startte samen met zijn compagnon Edith van Zandwijk het initiatief Gast en Rij, waarmee zij mensen mee op pad nemen door het Brabantse landschap: “Voor 15 euro bieden we mensen een autorit van 3,5 uur. We rijden een toeristische, recreatieve route door het landschap en mooie dorpjes. Onderweg stoppen we altijd op een leuke plek zodat we koffie kunnen drinken met iets lekkers erbij.
Waar we heengaan, dat houden we graag een verrassing. Je wordt opgehaald en weer thuisgebracht. De bestemming proberen we altijd een verrassing te houden.”

Dagstructuur

“Ik vind zingeving en dagstructuur belangrijk. Voor mensen die kwetsbaar zijn is dat essentieel. Ik kan het weten, want ik heb zelf ook dingen meegemaakt waardoor ik afhankelijk was van fijne mensen die mij stimuleren. Nu ik mijn eigen dagstructuur terugheb, wil ik die graag benutten om iets te betekenen voor een ander.”

Lichtpuntje

“Ik heb twee keer een depressie meegemaakt. Met veel hulp ben ik daar uitgekomen. Ondanks het feit dat we allemaal kwetsbaar zijn, vind ik het belangrijk dat we in onszelf blijven geloven. Er is veel eenzaamheid en achter de geraniums raak je die niet kwijt. Contact en netwerk onderhouden is zo belangrijk. Met dit initiatief hoop ik een lichtpuntje te zijn.”

Traditie voortzetten

“Het begon vijftien jaar geleden toen ik mijn moeder mee op pad nam. Zij waardeerde dat enorm. Toen zij kwam te overlijden, vond ik het zinvol de traditie die ik met mijn moeder had door te zetten. Ik weet hoe ik mensen blij kan maken. Onze doelgroep is op dit moment mensen uit de Gemeente Dongen, maar hopen dit later uit te breiden. We rijden eens per maand.”

Verandering van behang

“In onze Citroen C4 kunnen we maximaal twee mensen meenemen en twee rollators. We hadden eerst een groter busje, maar die is helaas kapotgegaan. Met een grotere bus kunnen we meer passagiers meenemen, dat zou mooi zijn. Even verandering van behang doet een mens goed. Wij zorgen voor de ander, maar ik zorg daarmee ook voor mezelf. Als zo’n dag dan geslaagd is, voel ik me helemaal content.”

Voor aanmelden en/of vrijblijvende informatie kunt u contact opnemen met Hans, via 06 343 35 996. Als u een donatie wilt doen, kunt u via dit nummer ook de bankgegevens opvragen.

* Dit artikel is in december 2022 gepubliceerd in de Actief Actueel, ons klantenmagazine.