De toekomst van Actief Zorg

Lang Gelukkig Thuis

Op deze pagina nemen we u mee in de toekomstplannen van Actief Zorg. We leggen uit wat we gaan doen om de zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. En we delen onze plannen om het werken in de zorg nog leuker, leerzamer en lonender te maken.    

De toekomst van Actief Zorg

We zien dat de druk op de zorg toeneemt. Als zorgverleners staan we met z'n allen voor een enorme uitdaging. De groep ouderen in ons land wordt steeds groter en ook de gemiddelde leeftijd wordt hoger. Aan de andere kant zien we dat het personeelstekort in de zorg alleen maar toeneemt. Hierdoor moeten we met steeds minder mensen aan steeds meer klanten zorg bieden. Tijd om de zorg anders te organiseren.

Positieve gezondheid: Minder zorg, meer eigen regie.

Niet 'zorgen voor', maar 'zorgen dat'

Ieder mens wil graag zo lang en zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Daarom gaan we uit van wat iemand zelf kan of met wat hulp zelf zou kunnen. Daarmee neemt de eigen regie toe en de vraag naar zorg af. Zo kunnen we meer klanten helpen met de zorg die écht nodig is.

Zelf doen

We kijken nog beter naar wat iemand zelf al kan. Of wat iemand met hulp van Actief Zorg kan aanleren. Wat iemand zelf kan of kan aanleren, hoeft Actief Zorg niet meer te doen.

Omgeving

We kijken ook wat iemand met hulp van mensen in zijn of haar omgeving kan doen. Dit kunnen mantelzorgers zijn, maar we kijken ook naar mogelijkheden in de wijk zoals buurtgenoten, inloopvoorzieningen en wijkcentra.

Hulpmiddelen

Sommige zorgtaken kunnen heel goed worden opgevangen door de inzet van technische hulpmiddelen. Denk hierbij aan een medicijndispencer, oogdruppelbril of stofzuigrobot. 

Een baan in de zorg om trots op te zijn

Werken in de zorg moet lonen en boeien

We willen dat iedereen met een zorghart kiest voor een baan in de zorg. We leiden mensen op en verdelen zorgtaken anders. Dit leidt tot veel meer uitdaging en verdieping voor alle zorgmedewerkers. Anders gezegd: het werken in de zorg aantrekkelijker maken door mensen de kans te geven om te doen waar ze goed in zijn.

Nieuws over de zorgtransitie, innovatie, positieve gezondheid, e-health en veel meer

Veranderen doen we samen

Innovatie, Toekomst van de zorg

Floortje

Breder werven

We gaan het werken in de zorg aantrekkelijker maken. Hoe meer mensen kiezen voor een baan in de zorg, hoe beter én leuker we de zorg kunnen organiseren. Dit doen we door breder nieuwe collega’s te werven. Mensen die een andere taal spreken, mensen met werkervaring buiten de zorg, of mensen die al met pensioen mogen: voor iedereen is een passende werkplek binnen ons bedrijf.

Opleiden

We leiden mensen op, zodat zij hun werk nóg leuker vinden en we het werk slimmer kunnen organiseren. Zo kunnen thuisondersteuners door het volgen van een korte opleiding naast huishoudelijk werk ook verzorgings- en begeleidingstaken uitvoeren. Hierdoor komt er in de verpleegkundige thuiszorg meer ruimte vrij voor complexe taken. Zo verdelen we de werkzaamheden op een andere manier, wat leidt tot veel meer uitdaging en verdieping. 

Bewustwording

Iedereen is anders. Ook onze zorgmedewerkers verschillen wanneer het gaat om beschikbaarheid, achtergrond, kennis en cultuur. We maken onze klanten bewust van al deze verschillen, zodat zij flexibel omgaan met het ontvangen van zorg. Bijvoorbeeld wanneer de hulp op een ander moment komt dan ze gewend zijn, of wanneer de zorgmedewerker de Nederlandse taal niet volledig beheerst.

Samenwerken in de wijk met andere zorgverleners, welzijnsinstanties en mantelzorgers

Wijkgericht werken

De zorg moet anders. De urgentie is voelbaar en overal in zorgland wordt er nagedacht over hoe we moeten veranderen. ‘Integraal werken’, ‘ontschotten’, ‘de schijf van vijf’, ‘ketenzorg’, ‘positieve gezondheid’. Het zijn allemaal termen en initiatieven die vaak hetzelfde doel nastreven: de zorg toekomstbestendig organiseren.

Binnen Actief Zorg spreken we vaak van ‘wijkgericht werken’. Wijkgericht werken heeft als doel om wonen, welzijn en zorg in samenhang in de wijk te organiseren. Dit doen we door zorgteams te vormen waarin verschillende specialismen nauw samenwerken. En door intensiever samen te werken met andere zorgverleners, welzijnsinstanties en mantelzorgers. Allemaal samen in de wijk.

wijkgericht werken

Meer samenwerking door regionale aansturing

Om zo goed mogelijk wijkgericht te werken, organiseren we de zorg aan onze klanten sinds dit jaar vanuit 12 regio’s. Binnen die regio’s stemmen we de samenwerking tussen de thuisondersteuning, begeleiding en wijkzorg beter op elkaar af. Voor onze Actief Zorgers betekent dat veel meer samenwerking met collega’s met een andere zorgfunctie.

Wijkgericht werken

Als één team rondom de klant

We denken steeds minder in hokjes als 'huishoudelijke verzorging' en 'ambulante begleiding' of 'wijkverpleging'. In plaats daarvan werken alle zorgverleners als één team rondom de klant. Zo zie je elkaar, ken je elkaar en weet je elkaar te vinden. Doordat de verschillende eilandjes verdwijnen, krijgen mensen die zorg nog hebben straks één aanspreekpunt, ongeacht de zorgvraag. Zo weten we veel beter wat iemand zelf nog kan en welke zorg er écht nodig is om gelukkig thuis te kunnen wonen.

Wijkgericht werken

Één gezamenlijk doel

Actief Zorg is niet het enige zorgbedrijf dat op deze manier bezig is met de toekomst van de zorg. Binnen heel zorgland wordt er gekeken naar hoe zorgaanbieders beter samen kunnen werken. We willen dat de ‘schotten’ tussen de verschillende vormen van zorg weggaan. Onze zorgmedewerkers zullen dus niet alleen meer onderling gaan samenwerken, maar ook met zorgverleners van andere organisaties én welzijnsinstanties in de regio.